Jabłka i śliwki na zaparcia


Jabłka i śliwki na zaparciaJabłka i śliwki pomagają na zaparcia

Jabłka z cała pewnością ułatwiają regularne wypróżnianie, równocześnie leczą biegunki. Najcenniejsze w jabłku oprócz soku są jednak ścianki komórek i blaszki gniazd nasiennych.

Uwaga! Właśnie w tym miejscu znajdują się związki pektynowe, które działają w naszych jelitach niczym miotła, bo wymiatają niestrawione resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną, a także naturalizują substancje toksyczne. Ponadto rozpuszczają cholesterol, co ma duże znaczenie dla stanu naszego serca.

Natomiast śliwki już od czasów starożytnych były cenione jako środek pomagający na wiele dolegliwości.

Uwaga! Ułatwiają przede wszystkim trawienie i regularne wypróżnianie.

Oprócz tego pobudzają wydzielanie żółci do jelit i posiadają zdolność usuwania cholesterolu z organizmu.

Śliwki z antonówkami na zaparcia

Prosty przepis na przetwór, który pomaga pozbyć się zaparć i oczyścić jelita z resztek niestrawionych pokarmów.

Składniki: śliwki węgierki | jabłka antonówki | cukier

Śliwki umyj i osusz na sicie. Usuń pestki i podziel na połówki. Następnie zasyp w emaliowanym garnku na no cukrem (na 1 kg śliwek – 1 szklanka cukru lub mniej w zależności od słodkości owoców).

Na drugi dzień połówki śliwek włóż do słoików do 3/4  wysokości, zalej powstałym sokiem.

W tym samym czasie obierz jabłka i utrzyj na tarce o grubych otworach. Od razu włóż na śliwki do pozostałej 1/4 wysokości słoika.

Słoiki ze śliwkami i startymi jabłkami pasteryzuj 10-12 minut, następnie wyjmij z wody i odwróć (koniecznie) do góry dnem.

Eksperci Ujawniają Jak Pozbyć Się Zaparć w 5 Dni, Trzema Prostymi Metodami…

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s