Jak obliczyć wskaźnik BMI?


bmiWskaźnik BMI (Body Mass Index)

Wskaźnik BMI  (tzw. Body Mass Index – wskaźnik masy ciała), to najczęściej używany wskaźnik, który określa właściwą masę ciała. Istnieje wiele wskaźników, ale BMI uznaje się za najbardziej praktyczny i obliczany jest w sposób jednakowy dla kobiet i mężczyzn.

Wzór na obliczenie BMI

BMI należy obliczyć według następującego wzoru:

BMI = masa ciała (w kg) podzielona przez wzrost do kwadratu (w metrach).

Dla przykładu: Kobieta lub mężczyzna o wzroście 175cm (czyli 1,75m) waży 70kg.

Ile zatem wynosi BMI?

70  należy podzielić przez 1,75×1,75 (1,75×1,75=3,0625), czyli 70 dzielimy przez 3,0625 i otrzymujemy wynik – 22,857…, nie przesadzajmy z dokładnością i przyjmijmy 22,9.

Wartość BMI

  • poniżej 18,5 –  niedowaga;
  • 18,5 – 24,9 –  waga prawidłowa;
  • 25,0 – 29,9 –  nadwaga;
  • 30,0 – 40,0 – otyłość;
  • powyżej 40,0  – otyłość olbrzymia.

Uwaga! Jeżeli twój wskaźnik BMI wskazuje nadwagę, to kolejnym krokiem jaki musisz wykonać jest określenie otyłości.

Typy otyłości

Z uwagi na rozmieszczenie tkanki tłuszczowej mówimy o następujących typach otyłości:

Otyłość typu „gruszka” – (udowo – pośladkowa)

Występująca częściej u kobiet. Otyłość biodrowa (typu gruszki) to sytuacja, kiedy dodatkowe fałdki tworzą się na biodrach i pośladkach (tak tyją właśnie kobiety).

Uwaga! Od miejsca, w którym gromadzone są dodatkowe kilogramy zależy ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia

Otyłość typu „jabłko” – (inne określenia: otyłość brzuszna, wisceralna)

W tym przypadku tkanka tłuszczowa zlokalizowana jest głównie wewnątrz jamy brzusznej. Ten typ otyłości dotyka głównie mężczyzn.

Uwaga! W otyłości typu „jabłko” występuje większe ryzyko chorób towarzyszących. Częściej pojawiają się zaburzenia metaboliczne, które prowadzą do nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej, cukrzycy i innych chorób układu krążenia.

U kobiet w okresie pomenopauzalnym, w związku z ustaniem produkcji żeńskich hormonów płciowych przez jajniki, ryzyko wystąpienia otyłości brzusznej staje się podobne jak w grupie mężczyzn.

Jak zdiagnozować typ otyłości?

Należy tutaj zastosować następujące pomiary, które pozwolą zdiagnozować typ otyłości oraz ocenić dystrybucję tkanki tłuszczowej:

  • obwodu brzucha;
  • obwodu bioder;
  • obliczenie wskaźnika WHR.

Gdy znamy swoje wymiary (talia i biodra) możemy obliczyć wskaźnik WHR. Jest to banalnie proste, po prostu należy stojąc swobodnie, zmierzyć centymetrem krawieckim najwęższe miejsce w talii, a następnie zmierzyć najszersze miejsce w biodrach.

Kolejny krok to podzielenie obwodu talii przez obwód bioder. I mamy gotowy wynik 🙂

Uwaga! WHR = obwód talii (cm) \ obwód bioder (cm)

Prawidłowe wyniki nie powinny być wyższe niż 0,8 dla kobiet i 0,94 dla mężczyzn. Jeśli wskaźnik WHR przekracza dopuszczalne normy, dowodzi to otyłości brzusznej, która jest niebezpieczna dla organizmu.

Zdrowia życzę 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s