Jaka dieta przy zaparciach?
Dietetycy podkreślają, że w diecie osób cierpiących na zaparcia jest za dużo mięsa, białego pieczywa, słodyczy oraz tłustych, smażonych- ciężkostrawnych potraw, a zdecydowanie za mało jest błonnika, zwłaszcza rozpuszczalnego wodzie.
Gdzie szukać błonnika?
Najlepsze źródło rozpuszczalnego błonnika to warzywa, owoce, kasze (jaglana, gryczana, pęczak), pieczywo razowe, pełnoziarniste. Najbogatsze w błonnik są warzywa w postaci surowej oraz zielonolistne (np. sałata, szpinak) oraz nasiona roślin strączkowych (np. groch, fasola, soczewica).
Sposób siedzenia w toalecie
Przed zaparciami (a także hemoroidami oraz chorobami jelita grubego) chroni nas właściwe siadanie w toalecie, bo okazuje się, ze pozycja, do której przywykliśmy, jest nienaturalna i z czasem może narażać nas na problemy zdrowotne.
Lepiej jest przykucnąć, podstawiając pod nogi np. podnóżek. Gdy kucamy, odbytnica jest ustawiona niemal pionowo, co sprawia, ze wypróżniamy się o wiele łatwiej, dokładniej i przyjemniej, bo taka pozycja jest zgodna z naszą fizjologią.
Napój na zaparcia
6-8 suszonych śliwek lub fig przelej wrzącą wodą i zalej szklanką ciepłej, przegotowanej wody. Rano, na czczo wypij miksturę, a owoce zjedz na śniadanie. Możesz je dodać np. do owsianki – ona także pozwala pozbyć się zaparć.
Czy to możliwe, żeby od długoletnich zaparć uwolnić się w 5 do 7 dni– NATURALNIE?
Zdrówka życzę 😉
u mnie suszone śliwki wywołały odwrotny od zamierzonego efekt, czyli zaparcia były jeszcze gorsze 🙂 ale siemię lniane i jabłuszka dały radę, i też wspomagałam się czopkami, które polecił mi lekarz, eva/qu. Bo kilku miesiącach zaparcia jakoś tak przeszły i teraz nic mi nie doskwiera. Głowa do góry, wszyscy ci, którzy mają z tym problem 🙂