Korzeń rabarbaru na uciążliwe zaparcia


rabarbarRabarbar pomaga na zaparcia

Rabarbar to bylina warzywna, której liście są bogatym źródłem witamin C. Należy do roślin leczniczych i zaleca się go w leczeniu atonii  jelit, otyłości, braku łaknienia oraz przy niezbyt nasilonych żółtaczkach. Ma właściwości przeczyszczające oraz dezynfekujące przewód pokarmowy.

Uwaga! Rabarbar zawiera znaczącą ilość kwasu szczawiowego przez co usuwa z organizmu wapń i tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który może odkładać się jako kamienie nerkowe.

Możesz go używać w postaci soku (np. z malinami), zrobić z nim placek drożdżowy, popularny jest też kompot z rabarbaru. Wykorzystać go można również do produkcji wina owocowego lub spożyć na surowo z cukrem.

Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem.

Mikstura na zaparcia

Korzeń rabarbaru (najlepszy jest trzyletni) pomoże ci w przypadku zaparć. Możesz użyć mrożonego lub kupić w sklepie zielarskim.

Przygotowanie: łyżkę stołową rozdrobnionego korzenia rabarbaru zalej szklanką wrzącej wody i gotuj kilka minut na niewielkim ogniu. Odstaw i ostudź. Przecedź.

Dawkowanie: do 1/2 szklanki wywaru z korzenia rabarbaru dodaj pełna miarkę Błonnika Witalnego». Odczekaj minutę. Wypij.

Stosuj 2 razy dziennie.

Życzę zdrowia.

~Arkadiusz Czapla

Reklamy

One thought on “Korzeń rabarbaru na uciążliwe zaparcia

  1. Tej metody nie znalam. Ciekawe. Musze czesciej do Ciebie pozaglądac, tymbardziej ze piszemy na pokrewne tematy. Wiele się tu można nauczyc. Fajny pomysł ze skoncentrowaniem się na jednym zagadnieniu: zaparciach. Pozdrawiam hardaska

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s