Powidła z owoców czarnego bzu na zaparcia


czarny bezOwoce czarnego bzu na zaparcia

Owoce czarnego bzu (nazywane jagodami) zalecane są przy stanach zapalnych żołądka, biegunkach, nerwicach, kłopotach z wątrobą, nerwobólach, zapaleniu nerek, kamicy moczowej, a także przy chorobach skóry, reumatyzmie, szkarlatynie i dolegliwościach oczu.

Uwaga! Owoce bzu czarnego mogą być stosowane po poddaniu ich działaniu temperatury, szczególnie podczas robienia z nich soku lub wina. Surowe owoce są bowiem trujące.

Powidła na zaparcia

Będziesz potrzebował 2 kg dojrzałych owoców bzu czarnego i 1/2 kg cukru. Owoce przesyp cukrem i odstaw na 12 godzin. Stale mieszając, smaż na wolnym ogniu, aż powidła staną się gęste. Rozłóż do słoiczków, zamknij, postaw do góry dnem na 15-20 minut, a potem zapasteryzuj.

Dawkowanie: pij raz dziennie napój przygotowany z 1 łyżki powideł rozpuszczonych w szklance wody.

Mikstura burakowa na zaparcia

Możesz przygotować też buraki z Błonnikiem Witalnym.

Zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami jednego średniej wielkości buraka. Dodaj do niego pełną miarkę zmielonego Błonnika Witalnego, szczyptę kminku, szczyptę soli oraz łyżeczkę oleju.

Całość zmieszaj i jedz 3-5 dni rano na czczo.

Życzę zdrowia.

~Arkadiusz Czapla

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s