Lista produktów, które ułatwiają walkę z zaparciami


warzywa i owoceWolność od zaparć w 21 dni… – DZIEŃ 18

Na tym etapie naszej wędrówki nie powinno Cię dziwić, że błonnik pokarmowy jest silnym czyścicielem jelit. A mówiąc wprost, ułatwia wypróżnianie.

Przechodząc przez pasaż jelitowy, błonnik jak miotełka wymiata niestrawioną treść pokarmową, która wkrótce potem ląduje w WC.

Mądrze zatem skoncentrować swoje odżywianie na tych produktach, które zawierają go najwięcej.

Niestety, śliwka w 2013 roku nie ma tyle samo błonnika, co miała śliwka w 1950 roku. Smutne fakty są takie, że żywność jest coraz bardziej wyjałowiona z tego zbawiennego i potrzebnego jelitom składnika.

I dlatego trudno przedawkować błonnik. Właściwie jest to niemożliwością.

Wobec powyższego z czystym sumieniem można zjadać jak najwięcej produktów bogatych w pokarmowy błonnik.

Oto lista. Podaję ilość błonnika na 100 gram produktu.

>> WARZYWA . . .

– fasola biała: 15,8 g
– groszek zielony: 5,8 g
– brukselka: 4,1 g
– marchew: 2,7 g
– kapusta biała: 2,1 g
– szpinak: 2,1 g

>> OWOCE . . .

– morele suszone: 10,4 g
– śliwki suszone: 8 g
– maliny: 6,7 g
– awokado: 6,7 g
– czarna porzeczka: 4,8 g
– kiwi: 1,8 g

>> PRODUKTY ZBOŻOWE . . .

– płatki owsiane: 6,9 g
– płatki kukurydziane: 6,5 g
– pieczywo chrupkie: 6,3 g
– bułka grahamka: 5,4 g
– chleb żytni: 5 g

Błonnik Primvitalny: 68 g

Zauważyłeś pewien przeskok? Zgadza się, Błonnik Primvitalny leci ponad wszystkim.

Jak mówiłem, owoc z 2013 roku ma nawet o 60% mniej błonnika, niż owoc z 1950 roku. Z tego powodu suplementacja Błonnikiem Primvitalnym jest nie tylko potrzebna, ale i nieunikniona, jeśli chcemy mówić o skutecznej walce z zaparciami:

Błonnik witalnyBłonnik Primvitalny na zaparcia»

~Arkadiusz Czapla

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s