Fundament zdrowych jelit


problemy jelitoweWolność od zaparć w 21 dni… – DZIEŃ 17

Ostatnio mówiłem o optymalizacji flory bakteryjnej.

Nie bez powodu: jest ona fundamentem zdrowych jelit.

Ale nie wyjaśniłem, co to znaczy optymalna flora. Pozwól więc, że zrobię to dzisiaj.

Optymalna flora znaczy: więcej zdrowych bakterii, a mniej złych. Łatwo ocenić, których masz więcej. Zła flora (gdzie dominują patogeny) objawia się skokami nastroju, depresją, bólem głowy, zmęczeniem, sennością i zaparciami.

Z kolei dobra flora, a więc dominacja dobrych bakterii, manifestuje się w codziennym życiu poprzez rześkość, energię, częste wypróżnianie, lekki nastrój i poczucie radości. Dobra flora wiąże toksyny, przyspiesza ich usuwanie, jednocześnie lepiej syntezuje składniki odżywcze (witaminy, minerały, pierwiastki śladowe…) — stąd wspaniałe dobrodziejstwa, jakie ze sobą pociąga.

I taką florę bakteryjną pomaga ukształtować kanapka, na którą przepis podarowałem Ci ostatnio.

Jej sekretem jest nie masło, nie sam chleb, ale przyprawy i zioła.

Bowiem przyprawy i zioła hamują rozwój patogenetycznych (czyli złych) bakterii w jelicie, jednocześnie pobudzają rozwój dobrych, a tym samym — budują optymalną florę.

Skąd taka moc przypraw? Z ich właściwości: działają antyoksydacyjnie, przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo.

Dlatego wystarczy zamknąć między dwiema kromkami kilka tanich, wszędzie dostępnych przypraw z ziołami… i bon appétit — oto mamy mały posiłek z wielkim, pozytywnym, synergicznym efektem na zdrowie jelit.

Mam nadzieję, że przyrządziłeś ją sobie, a rano pijesz już szklankę Błonnika Primvitalnego:

Błonnik witalnyBłonnik Primvitalny na zaparcia»

Kładę nacisk na błonnik pokarmowy, a w szczególności Błonnik Primvitalny, ponieważ obok optymalnej flory, jest drugim najważniejszym elementem w drodze po wolność od jelitowych bolączek.

~Arkadiusz Czapla

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s