Naturalny środek przeczyszczający


miódWolność od zaparć w 21 dni… – DZIEŃ 11

O czym to wczoraj dyskutowaliśmy? Ah tak, o cukrze i jego zgubnym wpływie na jelita.

Dziś kontynuacja, bo widzisz — nie każdy cukier jest zły.

Natura obdarzyła człowieka słodkością smaczną i dobrą dla zdrowia jelit, w szczególności przy zaparciach.

Pamiętasz małe co nieco Kubusia Puchatka? Zgadza się, mówię o miodzie.

Cukier w miodzie jest bezpieczny nawet przy przeroście Candidy. Ale pod jednym warunkiem: że to miód surowy, czyli niepasteryzowany.

Proces pasteryzacji demoluje pozytywne właściwości miodu. Podgrzewany lub pasteryzowany wciąż jest pycha, ale niestety stanowi już pożywkę dla patogenów — przyspiesza ich rozwój w jelitach.

Natomiast jak mówiłem, surowy miód, np. prosto od pszczelarza, można wcinać praktycznie do woli:

– Miód – donosi Selene Yeager w książce pt. Doctor’s Book of Food Remedies – zawiera mnóstwo fruktozy, naturalnego cukru, którego organizm człowieka nie może rozbić. Kiedy dociera do jelit, fruktoza zasysa wodę i tym samym zmiękcza stolec. Stąd miód jest naturalnym środkiem przeczyszczającym.

I taki lekki efekt przeczyszczający pojawia się, gdy zjemy surowy miód w dość dużych ilościach, co może stanowić ulgę w kłopotach typu zaparcia.

Ale akurat na zaparcia nawet miód nie dorasta do pięt możliwościom Błonnika Primvitalnego, miotełki Matki Natury, która wymiata to, co trzeba w niespełna tydzień:

Błonnik witalnyBłonnik Primvitalny na zaparcia»

~Arkadiusz Czapla

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s