Co robi lekarz, który chce pozbyć się zaparć


lekarzWolność od zaparć w 21 dni… – DZIEŃ 8

Doktor John Harvey Kellogg (1852-1943) miał swój własny slogan: „Jedz to, co małpy jedzą; proste pożywienie i w niezbyt dużej ilości”.

Znając konsekwencje, jakie pociągają za sobą zaparcia, Kellogg twierdził, że aby dożyć sędziwego wieku w zdrowiu człowiek potrzebuje wypróżniać się minimum raz dziennie.

Był mocno przekonany, że odpowiedzią na tę bolączkę dnia codziennego, jest błonnik pokarmowy.

W tamtych czasach, na początku XX wieku, nie było na rynku produktów na zaparcia, dlatego wraz z żoną i bratem opracował recepturę płatków zbożowych pełnych błonnika.

Ponieważ źródłem tego problemu jest brak włókien pokarmowych (błonnika), ludzie zaczęli donosić o swoich sukcesach w walce z tym przykrym problemem.

Ponieważ płatki Kellogga faktycznie pomagały rzeszom ludzi, zarówno marka, jak i sam produkt utrzymał się na rynku po dziś dzień.

W momencie, gdy piszę tę wiadomość, płatków Kelloga nie można jeszcze dostać w Polsce.

Natomiast jest dobra wiadomość.

Jak mówiłem, swoją skuteczność w pokonywaniu zaparć płatki zawdzięczają wysokiej zawartości błonnika pokarmowego.

Kellog zdecydował się na błonnik z ziaren babki płesznik (psyllium) — dokładnie to samo, które stanowi aż 80% suplementu Błonnik Primvitalny:

Błonnik witalnyBłonnik Primvitalny na zaparcia»

~Arkadiusz Czapla

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s