Eliksir dla zapartych – receptura pobudzająca jelita


koktajlWolność od zaparć w 21 dni… – DZIEŃ 2

Jelita nigdy nie są leniwe. Leniwy jest ich właściciel!

Jeśli wprowadzisz drobną zmianę, to znaczy zastąpisz jeden zwykły posiłek odżywczym eliksirem zdrowia, Twoje jelita zaczną lepiej pracować.

Poniższa receptura pomogła już wielu zapartym, dlatego jestem przekonany, że pomoże i Tobie.

Jest to przepis na eliksir, który nie tylko pieści kubki smakowe… bo dodatkowo odżywia Twoje ciało… pobudza perystaltykę jelit… oraz wspomaga pracę Twojego żołądka.

Sprawi, że zaparcia wyparują — zaraz wyjaśnię dlaczego.

Najlepsze: eliksir jest prawie tak tani jak barszcz.

Do przyrządzenia będzie Ci potrzebny stojący blender albo odpowiednia końcówka od miksera. Jeśli chwilowo brak, od czego ma się sąsiadkę za ścianą!

Działajmy. Do miski lub blendera wsyp: szklankę truskawek, trzy plastry ananasa, jedną pomarańczę, łyżkę surowego miodu (mmm-mmm, pycha!), szklankę kefiru, następnie 1/3 łyżeczki cynamonu i na koniec pełną miarkę Błonnika Primvitalnego:

Błonnik witalny Błonnik Primvitalny na zaparcia»

Zmiksuj wszystko dokładnie i wypij powoli, małymi łykami, rozkoszując się eksplozją naturalnych smaków.

Możesz stosować różne kombinacje owoców. Powyższa to przykład.

Eliksir pij zamiast drugiego śniadania, a jeszcze lepiej zamiast pierwszego.

Jak mówiłem, możesz używać różnych owoców, ale pierwszy i ostatni składnik dodawaj zawsze:

1) Cynamon. Oto jedna z nielicznych przypraw na planecie z tak wysokim poziomem antyutleniaczy, strażników zdrowia i młodości. Pomiary metodą ORAC wykazują, że na pół łyżeczki ich poziom wynosi — dobry Boże! — 6 688…

2) Owoce. Nie wiedzieć czemu, przeciętny człowiek po życiodajne witaminy, minerały i pierwiastki śladowe idzie do apteki — kupuje syntetyki spod medycznych maszyn. Tymczasem to przecież owoce łączą z Naturą, a Natura jest największym źródłem zdrowia!

3) Surowy miód. Nie wymaga enzymów trawiennych, zatem jest strasznie lekki dla układu pokarmowego. To czyni go perfekcyjnym naturalnym słodzikiem wszelkich koktajli i eliksirów. Rekomenduję surowy, ponieważ pasteryzowany karmi patogeny w jelitach.

4) Kefir. Ahh, stary dobry kefir. Napój, który przez setki lat robiono w warunkach domowych z mleka krowiego lub koziego. Jednak w przeciwieństwie do mleka, kefir jest łatwiej przyswajalny (bo nie alergizuje), ma mniej laktozy (i enzym laktazę, który pomaga przetrawić obecną ilość laktozy), pobudza pracę żołądka i perystaltykę jelit.

5) Błonnik Witalny. Jelita biorą w obroty wszystko, co wkładamy do buzi. Zdrowe czy niezdrowe — wszystko. Nie da się więc przecenić ich znaczenia. Dr Bernard Jensen, spec od soków i odtruwania, powiedział raz nawet, że śmierć zaczyna się w jelitach. Dlatego ten piąty składnik wsypuję do porannego eliksiru.

W średniowieczu eliksir był poszukiwanym przez alchemików cudownym napojem, mającym przedłużać życie i zapewniać wieczną młodość.

Gdyby średniowieczni wypróbowali powyższą recepturę, być może nie zgodziliby się co do wiecznej młodości. Ale dzięki sekretnemu składnikowi, Błonnikowi Witalnemu, zgodziliby się co do właściwości przedłużających życie:

Błonnik witalny Błonnik Witalny na zaparcia»

~Arkadiusz Czapla

Advertisements

One thought on “Eliksir dla zapartych – receptura pobudzająca jelita

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s